Prestationsprinsar, var är ni?

Elisabeth Johansson

Har förmånen att varje vecka träffa Jusekmedlemmar i enskilda karriärsamtal. Har på senare tid mött påfallande många prestationsprinsessor/drottningar. Men var finns prestationsprinsarna? En prestationsprinsessa är en kvinna som är oerhört ambitiös utan att veta sitt eget bästa och till slut går i väggen, blir utbränd, vidbränd eller vad man nu får för epitet. Tanken som slagit mig är hur den manliga motsvarigheten ser ut?  På olika stressmottagningar runt om i Stockholms län är tydligen den typiska klienten just en kvinna mitt i karriären. Varför??? Ja, jag vet inte. Det har väl att göra med att vi uppfostrar våra barn olika än idag, anno 2010. Det är min bestämda åsikt.

En intressant anekdot i anknytning till detta är ett samtal några män emellan, som ingår i ett nätverk  för att stötta varandra i sitt jobbsökande. Min vän som ingår i nätverket föreslog för de andra att de skulle utvidga gruppen med en kvinnlig bekant, som var enormt energisk och driftig. En riktig ”doer”. Skulle kunna vara ett bra komplement. ”- Nä, sa den ene deltagaren, vad jobbigt med en duktig o prestationsinriktad tjej. Det orkar vi inte med…” Sagt o gjort. Hon bjöds inte in till detta relaxade manliga nätverk. Skulle inte skada om män ibland tänkte mer som kvinnor o tvärtom. Blir då en bättre balans mellan prestationspinsessor o prestationsprinsar.