80% får nytt jobb via egen research eller nätverk

Elisabeth Johansson

Häpnadsväckande många tjänstemän får nytt jobb utan att söka via platsannons eller rekryteringsföretag. Så många som ca 80% hittar sitt nya jobb via andra kanaler, t ex via bekanta eller spontanansökningar, enligt rådgivare på TRR som jag träffade igår. Det var betydligt fler än vad jag själv trodde. 80%. Traditionellt sett söker nog majoriteten jobb via platsannonser i konkurrens med 100-tals andra, i många fall. Därtill läggs mycket tid och ansträngning på att registrera sig på alla CV-databaser som florerar på internet. Kanske dags att tänka tvärtom? Att börja med att själv identifiera olika potentiella arbetsgivare/jobb och tänka ut en plan för hur man tar sig dit. Att i mesta möjliga mån själv ta kommandot och aktivt styra sitt jobbsökande istället för att söka reaktivt på platsannonser och ödsla tid på CV-databaserna? Vad vet jag? Förmodligen gäller det likna sitt jobbsökande vid att sända på olika frekvenser, d v s att söka på platsannonsfrekvensen, nätverksfrekvensen, drömjobbsfrekvensen etc. Och att vägra ge sig.

Ps: Ha tålamod då du söker jobb! I genomsnitt tar det minst sex, oftast sju månader innan jobbet blir ditt. Enligt TRR.