Nu ökar ingångslönerna igen

Per Henriksson

Efter mycket slit är Juseks lönestatistik klar. Du kan som Jusekmedlem kolla löneläget i Saco Lönesök. Gå in på sidan här, klicka på knappen märkt Saco Lönesök.

Statistiken visar vad medlemmarna tjänade i september 2010. Det är verkligen ett jätteprojekt att hantera alla medlemmars löner och sammanställa dom på ett smart sätt så att medlemmarna kan kolla hur man ligger till. Jusek måste förstås också kunna kolla hur medlemmarnas löner utvecklas i förhållande till andra i samhället, löneskillnader mellan könen, vilka branscher som betalar bra och dåligt, hur chefslönerna ser ut och massor av annat.

Nu tar vi tag i analysjobbet. Det första vi har konstaterat är att ingångslönerna för nyexaminerade nu börjar sätta sprutt uppåt efter stiltje under den gångna lågkonjunkturen. De har ökat med mellan 500 och 1000 kr det senaste året. Det ger hopp om en betydligt förbättrad arbetsmarknad för alla studenter som ska ut på arbetsmarknaden under det närmaste året.

Ett delikat jobb är att nu fastsälla Juseks vägledning till nyexaminerade. Vad ska man begära i lön? Många fack rekommenderar siffror som är mer av fackliga wet dreams än vad marknaden faktiskt betalar. Om vi anger för höga siffror får studenten för höga förväntningar och kan göra bort sig rejält på anställningsintervjun. För låga siffror gör att man kommer in för lågt och det blir sedan svårt att komma ifatt.

Från Juseks sida följer vi en rak linje. Trovärdighet är A och O. Utgångspunkten är medianen, dvs den mittersta gubben eller gumman, på de ingångslöner som betalades förra året. Därifrån bedömer vi hur ingångslönerna ökar från 2010 till i år och avrundar uppåt till närmaste femhundrakrona. 

Verkligheten är förstås inte så enkel att alla nyexaminerade bör få just den siffra vi får fram. Många har extrameriter. Andra får smörjobbet inom den attraktiva branschen vid Stureplan. En och annan får jobb där deras utbildning inte behövs. Därför rekommenderar vi studenterna att noga räkna uppåt och neråt från våra siffror utifrån hur jobbet ser ut och deras individuella kvalifikationer. Det är inte helt lätt. Min erfarenhet är att många studenter vill ha en fixsiffra som funkar i vått och torrt.