Jobbcoachning under lupp

Hanna Berheim

Det har skrivits spaltmeter efter spaltmeter om Arbetsförmedlingens jobbcoacher. Inte minst har kvällspressen gottat sig åt att berätta om oseriösa aktörer som tillämpat hjärntvätt och hypnos. Och visst har det funnits skäl att klaga. Tyvärr.

Senast har TV4-nyheterna granskat de nästan 900 företag som fått pengar från Arbetsförmedlingen och där hittat ekonomiska oegentligheter i var sjätte företag. Det handlar om frånvaro av F-skattsedlar och momsregistreringar, och närvaro av skulder till Kronofogden och högar med betalningsanmärkningar. Nu ifrågasätter TV4 också resultaten har mätts och hävdar att satsningen bara varit hälften så framgångsrik som Arbetsförmedlingen har påstått, allt enligt myndighetens egna kriterier. För den som är intresserad, håller Arbetsförmedlingen en presskonferens idag kl. 13 med anledning av den senste tidens kritik.

Juseks medlemmar efterfrågar mer individuell service från Arbetsförmedlingen. Därför välkomnade vi satsningen på coachning. Men bristerna i upphandlingen av de externa aktörerna gick inte att undgå. Nästan inga krav ställdes på coachföretagens kompetens, och ambitionerna verkade också mycket blygsamma vad gällde uppföljning och utvärdering.

Precis som väntat visade det sig snabbt att kvaliteten i utbudet varierar betydligt. Allt från oseriösa bluffmakare till högst professionella företag med skickliga och certifierade coacher. Då gäller det att du som arbetssökande har ork att undersöka aktörerna innan du väljer din coach. Eller kanske lita på turen.

Jag hoppas verkligen nu att regeringen och Arbetsförmedlingen tar till sig av kritiken, lär sig av misstagen och gör nästa upphandling bättre. Och som jag tidigare bloggat om verkar det inte som att arbetslösa akademiker framöver kommer erbjudas den hjälpen. Efter all kritik är det kanske frestande att helt lägga ner jobbcoachningen. Men snälla, kasta inte ut barnet med badvattnet! Bra individuell coachning kan vara både effektivt och efterfrågat. Det vet vi inte minst från Juseks karriärstöd, där medlemmar inte tvekar att själva betala en del av kostnaden för coachning.

Uppdatering: se inslag på Rapport här, eller (om du kan bortse från felaktig användning av ”avskeda”), se klipp från TV4-nyheterna här.