Vad är ditt vassaste kort?

Linda Egersten

Jusektidningen kom här om dagen och under en lunch läste jag artikeln ”Höga betyg är tyngsta meriten” som handlar om att arbetsgivarna på advokatbyrån DLA Nordic tycker att höga betyg är bland det viktigaste då en person ska anställas. Precis som juriststudenterna trodde jag faktiskt att sommarjobb och utlandsstudier skulle väga högre. Visst säger det något om en person om denne under flera års tid får toppbetyg, förmodligen har man tillgodogjort sig relevant kunskap. Men det som förvånar mig är ju att man kan ha hur bra betyg som helst men inte alls fungera på andra plan. Och visar verkligen betygen vad man kan? Snarare kanske de understryker hur mycket man kan lära sig under en kort tid.

Jag trodde faktiskt att arbetsgivare hade börjat intressera sig för studenter som ägnar sig att annat än att bara sitta med näsan i lagboken. Att resa, engagera sig ideellt och jobba extra är i alla fall meriter som jag kikar lite extra på när jag får in ansökningar. Jag är helt övertygad om att många tycker att den kunskap man tillgodogör sig när man engagerar sig ideellt i t.ex. en förening under sin studietid kan vara mer utvecklande än alla de timmar man istället skulle suttit på skolans bibliotek och pressat in information inför en tenta. Vad tror du?