Akademiker enligt yrkeshögskolan – dryga jäklar med fel kompetens

Camilla Björkman

Akademiker är dryga, arbetslösa och saknar rätt kompetens. Det är i alla fall den bild KYH, anordnare av yrkeshögskoleutbildningar vill förmedla i en reklamfilm som går på bio just nu. Om du istället väljer en yrkeshögskoleutbildning får du en kort utbildning med praktik som snabbt leder till jobb.

Jag tycker yrkeshögskolan verkar toppen för den som är ute efter den typ av utbildning de erbjuder. Men man får inte, trots namnet yrkeshögskola blandas ihop det med akademisk utbildning. Skillnaderna är stora men blir inte lättare att förstå med en kass och sliskig reklamfilm som förmedlar en förvrängd bild av verkligheten.

Visst finns det arbetslöshet bland akademiker men för Juseks medlemsgrupper ligger den på ynka 1,3 procent. Nyexaminerade har en kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Av de som har jobb har nio av tio nyexaminerade mycket eller ganska kvalificerade arbetsuppgifter. Nästan lika många har arbetsuppgifter som helt eller delvis motsvarar utbildningen. Arbetsmarknadsläget ser också bra ut för de som avlutat yrkeshögskoleutbildning. Utbildning lönar sig men man får inte blanda ihop äpplen med päron.

Yrkeshögskolan erbjuder till exempel en utbildning till juristassistent. Det är säkert en bra utbildning om du efter två år vill jobba som kvalificerad assistent på till exempel en advokatbyrå eller en myndigheter. Utbildning till jurist på högskola eller universitet leder till helt andra karriärmöjligheter. Det inser säkert den påläste men i yrkeshögskolans strävan att bli nummer ett vilseleder man den villrådige som sitter hemma med högar av utbildningskataloger. Nu behöver yrkeshögskolan skärpa sig. Reklamfilmer av det där slaget är att sjunka allt för lågt.