En dag i Almedalen

Robin Moberg

Människor som aldrig varit med under politikerveckan i Almedalen frågar mig ofta vad jag egentligen gör här? Ofta brukar jag kort konstatera att jag åker hit för att det är kul, men nu tänkte jag ge er en mer ingående beskrivning av hur en dag i Almedalen kan se ut.

Igår började vi med att delta på ett seminarium om studenten och tillväxten, delvis för att lyssna till vad paneldeltagarna hade att säga i ämnet men lika mycket för att det var ett bra tillfälle att träffa det samlade högskolegänget. Representanter för de mest framträdande studentorganisationerna var på plats tillsammans med rektorer och politker. Vi minglade, sa hej och frågade vilken ”agenda” organisationernas företrädare hade för veckan. En väldigt bra start för oss som arbetar med frågor kopplade till högre utbildning.

Efter det tog jag en snabbfika med representanter för SFS och DIK för att stämma av tongångarna efter Svenskt Näringslivs utspel om humaniora förra veckan. Efter det mötte jag upp min kollega och Tobias Krantz på Svenkt Näringsliv för en lunch och diksutera vilka högskolefrågor som de planerade att arbeta med under det närmaste året.

Direkt efter lunchen bar det av till kårhuset Rindi som ligger mitt i Almedalen för att förebereda Juseks seminarium ”Jag kör inte bara taxi, jag är revisor också”. Det blev fullsatt! Efteråt samlades Juseks representanter för ett kortare möte och avstämning.

Direkt efter avstämningen bar det av hemåt, det är varmt här, så jag kände behov av att fräscha upp mig lite inför kvällens aktiviteter. Efter en upfriskande promenad ner till Visby och ett kort besök i kårhuset lyssnade jag till statsministerns tal. Direkt efter att talet var slut åt jag middag med en blandning av gamla vänner och politiker. Kvällen fortsatte med att vi stack vidare till Storkyrkan där Anders Borg frågades ut av en präst och en journalist. Jag avslutade kvällen med ett Sacogäng, där vi diskuterade allt möjligt.

En kort sammanfattning på en lång dag. Mellan alla seminarier och möten hann jag med att träffa en mängd politiker och vänner för snabba hej-sägningar, vilket givetvis förgyller dagen.

Dag två har inletts med ett forskningsseminarium och nu är det dags för ytterligare ett om fackens framtid.

Fortsättning följer…

Related Posts