Almedalen och mångfalden

Pernilla Jönsson

Det är fem dagar sedan Almedalsveckan avslutades och jag har sedan jag åkte därifrån sakta men säkert återkommit till normalt tillstånd. För Almedalen är något alldeles speciellt, det kan jag lova er. Att ha möjlighet att under så kort tid och på så liten yta kunna lära sig så mycket nytt och träffa så många fantastiska människor är ett privilegium. Men också lite ansträngande, såklart.

Som ordförande för Juseks studerandesektion kände jag tidigt under verksamhetsåret att Almedalsveckan är något som har relevans för oss och vårt arbete. Varför då undrar ni kanske, vi är ju inte politiker? Nej, det är vi förvisso inte, men Almedalsveckan har gått från att vara just politikervecka till att bli så väldigt mycket mer än så. Det finns så många seminarier, debatter, tal och event att gå på att man skulle behöva klona sig för att hinna med allt. Jag och Oskar, som är ledamot i studerandesektionens styrelse, gjorde vårt bästa för att täcka upp en del av det viktigaste och mest intressanta. Eftersom studerandesektionens fokus för året är mångfald i olika former, passade vi på att besöka flera seminarier på temat. Vi lärde oss mer om jämställdhet (eller kanske snarare bristen på den), arbetslivsanknytning, ideellt arbete, forskning och en hel del annat med anknytning till högre utbildning. Kunskaper som vi kommer föra tillbaka till organisationen, för att kunna göra arbetet kring frågorna ännu vassare.

Jag måste också säga att när man har mångfald i fokus, blir Almedalen en ännu mer intressant plats att vara på. Människor och organisationer med väldigt skilda fokus och åsikter får alla sin plats i Almedalen och har en chans att uttrycka sina åsikter. Jag är glad och stolt över att Almedalsveckan är möjlig att genomföra. Den delegation som i år var på plats från Sydkorea för att se hur veckan genomförs, blev säkerligen överväldigade och fick en hel del att fundera på för att kunna genomföra något liknande själva.

Almedalsveckan gjorde starkt intryck på mig och jag är glad att så många är intresserade av att diskutera de frågor som ligger oss närmast om hjärtat, den högre utbildningens (förhoppningsvis ljusa) framtid. Jag hoppas bara att det engagemang som många aktörer visar i Almedalen inte svalnar när de är tillbaka bland papprena och mailen på kontoret igen. Juseks studerandesektions engagemang svalnar aldrig, det kan jag lova er!