Ny ledning påverkar Sacos profil

Per Henriksson

Igår hade Saco extrakongress för att välja en ny ordförande. Det är förstås ingen lätt uppgift att axla Anna Ekströms mantel. Hon har varit populär i alla läger och är synnerligen bevandrad i maktens korridorer. Men samtidigt är det kul att hennes efterträdare är Göran Arrius som varit Juseks ordförande de senaste fyra åren.

Det jag tycker är mest spännande med Göran som ny sacobas är att han varit djupt rotad i den fackliga myllan inom den privata näringslivet. Saco har i mitt tycke alltid präglats av det offentliganställda perspektivet och ordförandena har i decennier kommit från stat eller kommun. Göran är bankman med massor av år i ledningen för akademikerföreningen inom SE-banken och har förstås det privata akademikerperspektivet i ryggmärgen. Det är inom den privata sektorn där Juseks och andra akademikerförbunds medlemstillväxt kommer att ske och Saco kommer att må bra av lite mer tänk och perspektiv från näringslivet.

I sitt jungfrutal tog Göran upp en rad viktiga frågor som han vill driva i framtiden. Många av dem är  honnörsfrågor inom Jusek, inte minst att bättre ta tillvara invandrarakademikers kompetens och högre kvalitet i utbildningen. Det bådar gott!