Smått och gott om högskolan

Robin Moberg

Det var ett tag sen jag skrev, men vattnet har legat hyfsat stilla på högskolehavet. Men nu börjar vattnet att krusa sig och det finns det några saker som jag tycker är värda att uppmärksamma.

Det första är resursomdelningen som regeringen har beslutat att genomföra. 400 miljoner ska satsas på hum/sam området för att stärka kvaliteten i utbildningen men pengarna dras från redan befintliga anslag till lärosätena. Vilka effekter omfördelningen kommer att få återstår att se. Som så många gånger tidigare kan jag bara konstatera att högskolesektorn fortfarande är i stort behov av resurser.

Det andra är att prorektor Eva Åkesson vid Lunds universitet kritiserar regeringens högskolepoltik. Hon säger bland annat: ”50 procentsmålet är övergivet, säger Eva Åkesson och syftar till att det politiska målet att 50 procent av varje årskull ska gå till högskolestudier dödsdömt.” Läs artikeln ”Vi måste varna ungdomarna

Jag vill också tipsa om att Juseks studerandesektion skriver i Ergo om studieavgifter som ett hot mot mångfalden vid våra lärosäten. Idag när budgetproppen presenterades hörde jag rykten om att stipendieanslagen för studenter utanför ESS ska höjas med 20 miljoner. Det är en i sammanhanget nästintill betydelselös satsning, vi får hoppas på mer i framtida budgetproppar.