Anständiga villkor för studenter borde vara en självklarhet

Robin Moberg

Den senaste tidens högskoledebatt har handlat om lärosätessammanslagningar, studieavgifter och ett par inlägg med skiftande kvalitet om rankningssystem. Det mest läsvärda och genomtänkta inlägget om ranking skriver Ingemund Hägg och Linda Wedlin vid Uppsala universitet.

Men jag har fastnat vid ett par andra ämnen. Det är studenters finansiella situation och bostadsmarknadens otillräcklighet.  Många av våra medlemmar finns i storstadsregionerna där behovet av billiga bostäder är som störst och där kostnaderna för boende äter upp det mesta av studiemedlet. Jag vill hänvisa till ett par intressanta rapporter som jag själv precis har tagit del av och som är relevanta för Juseks medlemmar. Den första är SFS bostadsrapport. Den visar väldigt tydligt vilka städer i Sverige där studenter har det som tuffast att hitta boende. Den andra är en rapport om studenters ekonomi framtagen av SSCO. SSCO representerar förvisso enbart studenter i Stockholmsregionen, till skillnad från SFS som representerar studenter över hela landet, men rapporten är trots det intressant.

Nu har ni fått lite lästips. För egen del anser jag att bostadssituationen är ohållbar, vilket jag skrev om på bloggen redan för drygt ett år sen. Jag har själv vänner som hoppar från ett boende till ett annat i brist på bostad, givetvis påverkar det kvaliteten på deras studier såväl som deras psykosociala hälsa. Under några veckor hade jag och min sambo en vän som bodde på vår soffa, tre personer på 40kvm blir lite tight. Men det är ingen unik situation för hans del utan det är många studenter som lever under liknande förhållanden. Problemet är långt ifrån okänt eller nytt. Politiker har under lång tid duckat för frågan, trots att den är central för storstadsregioneras tillväxt.

Vad det gäller studiemedlet så har jag skrivit om det vid ett flertal tillfällen. Här är fem inlägg som sammanfattar mina åsikter om varför jag anser att studiemedlet är för lågt.

Studenter går back 776:-

CSN igen – dags att ta ansvar för Sverige som kunskapsnation

Nu sparkar vi på den liggande studenten

Skydda studenterna från kafkest stämning och CSN´s orättvisa regler

Nej, det är inte samma gamla student