Betygsinflation ett hot även mot den högre utbildningen?

I DN debatt 21/11 tar Ulrika Carlsson, centerpartiets talesperson i utbildningsfrågor, upp problemet med den befarade betygsinflationen. Centern föreslår, bland annat, ett införande av en samlad studentexamen för att komma till bukt med detta problem. Det är både bra och på tiden att denna diskussion väcks på allvar. Om det stämmer såsom lärarförbudet anför i sin artikel i DN debatt den 17/11 om att lärare utsätts för påtryckningar för att sätta högre betyg än eleven förtjänar så är diskussionen än mer behövlig.

Med vad som ovan sagts i ryggen känner jag mig än mer övertygad om att vi på allvar behöver se över möjligheterna till alternativa antagningsformer till den högre utbildningen i Sverige. För vad är det nu som säger att den med bäst betyg alltid är den som är bäst lämpad att läsa vidare? Vad är det som säger att ett ”felval” vid 15-års ålder ska få stänga dig ute ifrån möjligheten att utvecklas? Jag tror på ett antagningssystem som ger individen en andra chans, allt annat vore ett resursslöseri utan dess like. Missförstå mig rätt, självklart är det och bör fortsätta att vara den enskildes som ska bära huvudansvaret för att nå sina mål. Vad jag efterlyser är öppna dörrar, inte någon ”gräddfil”.

Jimmy Andersson Ordförande JSS