Akademikers etablering på arbetsmarknaden

Robin Moberg

Nyligen publicerades en intressant rapport av högskoleverket som redogjorde för examinerade studenters etablering på arbetsmarknaden. Det är bra att den typen av uppföljningar görs. Inte minst för att slå hål på myter och stärka självförtroendet hos studenter, men också sätta press på berörda aktörer att förbättra sig i sitt arbete med att vägleda studenter ut i arbetslivet. 

Min erfaranhet är att det finns en bild inom politiken av att personer som väljer högre utbildning inte skulle få jobb, kvalificerade jobb, efter avslutad examen. Visst finns det personer som inte får jobb och det är ett stort problem, men de allra flesta lyckas ta sig ut på arbetsmarknaden hyfsat snabbt. Dagligen, iaf för oss som bor i Stockholm, överrösts vi av budskap i stil med ”Varför studera i 4 år när du kan vara mer attraktiv på arbetsmarknaden efter 2 år?”. Underförstått, välj inte en högskoleutbildning om du kan välja en YH-utbildning och få ett jobb direkt. Det gör mig trött.

I rapporten står det bland annat ”Årets analys visar att över 78 procent av de som tog examen från högskoleutbildning läsåret 2007/08 var etablerade på arbetsmarknaden 2009.”. Juseks arbetsmarknadsundersökning visar på liknande siffror. I den står det bland annat följande: ”Våren 2011 var endast fyra procent öppet arbetssökande. Det är en historiskt låg andel och den lägsta på tio år.” och ”Tre fjärdedelar har en anställning eller eget företag.”.

Så, mina slutsatser blir att du ska välja en utbildning som du tycker verkar vara den roligaste, den mest givande och en som förhoppningsvis håller hög kvalitet. Engagera dig under din studietid, sköt dina studier och arbeta aktivt med att lära känna personer inom områden där du kan tänka dig att själv arbeta. Om du väljer högre utbildning är sannolikheten stor att du snabbt etablerar dig på arbetsmarknaden.

Related Posts