Nytt år, nya jobbcoacher?

Anna Rohlin Larsson

”Möjligheten att få en personlig jobbcoach som stöd i arbetssökandet stängs nu och återkommer igen efter nyår. Nästa år kommer du åter att kunna söka valfri personlig jobbcoach. Håll utkik på arbetsformedlingen.se där vi meddelar när möjligheten att söka jobbcoach öppnas igen.”

Ovanstående är ett citat från Arbetsförmedlingens webbplats. Som Per Henriksson tidigare skrivit om här på Jusekbloggen kom under hösten, tvärtemot vad som tidigare annonserats, besked om att möjligheten att erbjudas jobbcoach kommer att finnas även framöver. Många var vi som hurrade! Även akademiker behöver individuellt anpassad service från Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens uppdrag är i första hand att bistå de som står längt ifrån arbetsmarknaden. Det är allt som oftast inte en Jusekmedlem. Framför allt inte en nyexaminerad sådan. Arbetsförmedlingen ska inte lastas för att de är styrda till att arbeta med prioriterade grupper. Att en del personer behöver mer stöd än andra är inte kontroversiellt och att akademiker generellt är duktiga på att söka jobb på egen hand och kanske därmed i mindre behov av Arbetsförmedlingens tjänster är inte heller konstigt. Men att det finns så lite hjälp som det finns för akademiker idag bara dumt. Och döma av tystanden kring den nya jobbcoachningen verkar det som att regeringens dumsnålhet fortsätter. Jobbcoachning är en effektiv och relativt billig åtgärd för att få såväl nyexaminerade akademiker som erfarna dito i jobb.

Beskedet om att coachningen består kom i september. Därefter har det varit tyst. Både medialt och när Jusek varit i kontakt med representanter från arbetsförmedlingen. Är tystnaden förknippad med febrilt förberedelsearbete? Med en oro över att det återigen finns tecken på en sviktande arbetsmarknad? Eller är det helt enkelt så att man inte vågar gå ut och ta debatten om bristande kvalitetsgranskning och prioriterade grupper?

Jag träffade en arbetsförmedlare häromdagen som sa, och jag citerar ”Jag fattar inte varför Sveriges akademiker inte bara ställer sig upp som en och ryter ifrån. Akademiker betalar för sjutton skatt, och ska också ha rätt till hjälp från Arbetsförmedlingen när det behövs”. Just så sa han, och jag håller med. Det är 19 dagar kvar till nyår idag.

Related Posts