Yassemin får slanta dyrt men Vassilis pluggar gratis

Per Henriksson

Det nya systemet med studieavgifter för studenter utanför EES-området har verkligen floppat! En purfärsk rapport från HSV om de första erfarenheterna av ”avgiftsreformen” visar att fjuttiga 1348 betalande nu faktiskt har börjat plugga i Sverige. Nedgången är över nittio procent! Denna brutala avinternationalisering av våra universitet var väl ändå inte någon vettig politikers önskan?

Fyra promille av studenterna vid våra lärosäten får därmed betala för sina studier. Det är väl ingen strålande intäktsidé för lärosätena, särskilt inte mot bakgrund av att universiteten ofta anställt personal för att ragga utländska studenter och de har därtill tvingats till en utökad byråkrati. För den betalande Yassemin som sitter på storföreläsning omgiven av ett hav av studenter som läser gratis måste det rimligen kännas både orättvist och absurt. Men säkert har hon högre och mer rättmätiga krav än andra på att få en gedigen utbildning med hög kvalitet.

Grundtanken med avgifterna var ju inte så dum. Sverige ska inte gratis leverera högutbildade kineser som reser tillbaka och konkurrerar ut oss. Ett stipendiesystem skulle göra att vi ändå fick hit mängder av studenter från svenska biståndsländer. Men av detta system bidde en tummetott – på tok för få stipendier och dessvärre också stipendier på alldeles för låg ekonomisk nivå. Det visar sig också att många studenter antagits men inte dykt upp. De tycker helt enkelt att Sverige är för dyrt och stipendierna för låga.

Nu, sisådär kvart över tolv, är det verkligen hög tid att stipendiesystemet utvecklas så att vi får tillbaka fler studenter från världens alla hörn. Den är en märklig tystnad som råder från politiskt håll.