Dubbla examen men arbetar på snabbmatsrestaurang

Robin Moberg

Tänkte tipsa om en artikel om studieavgifter som jag tycker att ni ska läsa. Artikeln belyser, förutom studieavgifterna, också en annan intressant aspekt när det gäller internationella studenter, att många lämnar Sverige direkt efter avslutade studier. I artikeln beskriver en student hur han känner flera med dubbla masterexamen som arbetar på snabbmatsrestauranger. I min mening ett enormt slöseri med kompetens.

I artikeln står det bland annat: ”According to Sveriges Radio, about one percent of Sweden’s international graduates in 2009 stayed in the country to work after graduating.”

Vilket följs av: ”A lot of people I know from Pakistan and other non-European countries have completed one or even two master’s degrees, and are still working at fast-food restaurants,” says Sadiq Malik at Stockholm University.”

Som i sin tur följs av mitt lilla bidrag: ”Robin Moberg, project manager at the trade union Jusek points out that the losses extend beyond the graduates themselves. ”Nobody stands to gain when a country fails to utilize the human resources at  its disposal. It is important that universities put students in touch with universities through, for instance, internships and on-campus career centres,” says Robin Moberg.”