Utbildning i värdsklass – panelsamtal på Jusek

Robin Moberg

Idag gick så Juseks seminarium Utbildning i värdsklass av stapeln. Inledde gjorde Sofia Larsen, nyvald ordförande för Jusek. Larsen tryckte hårt på att den lärarledda tiden och resurserna till högre utbildning måste öka och utgick ifrån Juseks rapport som tillfrågat nyexaminerade studenter om de skulle välja samma utbildning om valet skulle ske idag. Nästa 30% svarade att valet skulle bli ett annat.

1 mars

Efter Larsens introduktion klev Lars Haikola (Universitetskansler), Eva Åkesson (rektor vid Uppsala universitet), Jörgen Tholin (rektor vid Högskolan på Gotland) fram för för att göra Larsen sällskap framför kameran och för att diskutera vad som är kvalitet i den högre utbildningen. Paneldeltagarna var överens om att högre utbildning i Sverige lider av bristen på resurser. En åsikt som såg ut av många i publiken som instämde nickandes. Andra frågor som kom upp på bordet var bland annat Högskoleverkets kvalitetsutvärderingar som ett sätt att definera vad som är kvalitet, universitetslärarnas rörlighet och den ständigt aktuella frågan om kvantitet kontra kvalitet. Dessutom sa Tholin att sammanslagningen mellan Högskolan på Gotland och Uppsala universitet kommer att firas ordentligt den 1 juli. Första dagen under politikerveckan i Almedalen.

Avslutade och summerade seminariet gjorde Pernilla Jönsson, vice ordförande för Saco studentråd och tidigare ordförande för Juseks studerandesektions styrelse. Jönsson talade bland annat om att utbildning är en stor investering för en student och att det ställer krav på kvaliteten i högre utbildning. Även Jönsson fastande vid resursbristen men lyfta också fram även om du har 20 timmars lärarledd tid på en vecka, måste timmarna och undervisningen hålla en hög kvalitet, vilket inte alltid är fallet idag.

För er som inte såg seminariet kan ni se det i efterhand via Bambuser.