En dag ringer det …

Visst hade det varit roligt att bli headhuntad innan examen är inlämnad? Någon ringer dig när du sitter vid frukostbordet med din kaviarmacka och erbjuder dig ett jobb som du inte har sökt. Det händer faktiskt en av tio studenter, tro det eller ej. För de allra flesta studenter är det dock personliga kontakter i yrkeslivet som leder till jobb.

Svenskt Näringsliv visar i sin rapport Högskolekvalité 2012 – Får studenter jobb efter examen? att i snitt 82 procent av studenterna var sysselsatta i någon form av arbete eller forskning 6–12 månader efter examen. Eller om man fokuserar på den tomma delen av glaset – var femte saknar jobb ett år efter examen.

En intressant siffra från rapporten är att studenter som haft en god samverkan med arbetslivet under utbildningen har 78 procent större sannolikhet att få arbete (inom tre månader efter examen). Dessutom är sannolikheten att arbetet är kvalificerat 69 procent större.

När det gäller Juseks medlemsgrupper går det relativt snabbt att få arbete. Av de som har ett jobb uppger 82 procent att de fick sitt första kvalificerade arbete inom ett halvår. Tre av tio fick det faktiskt redan innan de hade avslutat studierna, och knappt fyra av tio inom 1–3 månader.

Så mycket som varannan student upplever att kontakten mellan arbetslivet under utbildningen är bristfällig. Det är en av orsakerna till att det är svårt att hitta ett arbete efter examen, menar Svenskt Näringsliv. I Juseks arbetsmarknadsundersökning redovisas liknande siffror. Fyra av tio får sitt första jobb efter examen via kontakter. 64 procent av studenterna anger att praktiken varit mycket eller delvis viktig för dem för att få sitt nuvarande jobb.

Det är alltså en bättre strategi att knyta kontakter under studietiden än att vänta på ett telefonsamtal vid köksbordet.