Handduken inkastad

Per Henriksson

Det gick som väntat. Det blir inget förslag om obligatorisk A-kassa före valet som Alliansen utlovat. Igår gick Irene Wennemo i Socialförsärkingsutredningen ut med beskedet att man kastar in handduken.

Man har inte ens lyckats komma fram till fråga ett. Uppgiften var ju att komma fram till hur en obligatorisk a-kassa skulle riggas, inte om den skulle införas. Ändå är det själva obligatoriet som är den stora stötestenen. Partierna står för långt ifrån varandra och har olika utgångpunkter, heter det.

Jo, nog är det så alltid. Inte ens inom Alliansen har man en samsyn. M velar, C och Mp vill ha en gemensam sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. Sossarna är emot tanken på obligatorium, klart påhejade av LO. Fp säger ja. Möjligen är det ett torftighetstecken att vårt politiska system inte kan lösa det grundläggande problemet med att allt fler i arbetskraften står utanför kassorna.

Men motståndet mot obligatoriet är också stort bland de fackliga kolosserna där egenintressena regerar. LO har uttryckt att försäkringen ska vara frivillig – läs att kopplingen fack och akassa ska bestå – men att den måste göras så attraktiv att alla vill vara med. Alltså; det ska vara lättare att få ersättning och dessutom en högre sådan till en låg avgift. I mina öron låter det som en extremt kostsam affär för samhället. Detta oavsett om man tar in pengarna via avgifter eller skattsedlar, och det rimmar förstås dåligt med jobblinjen. Inget som Borg lär drömma om i dessa tider av greklandskris och hotande lågkonjunktur.

Många aktörer, inte minst Unionen, menar också att avgifterna till kassorna inte ska spegla risken för arbetslöshet. Försäkringen ska alltså inte vara försäkringsmässig.  So oder so betyder detta att offentliganställda ska betala mer för den högre arbetslösheten i näringslivet. Inom t ex polisen är arbetslösheten så obefintlig att man idag inte ens har en akassa. Med Unionens lösning har poliser, lärare och sjuksköterskor att se fram emot en ny liten extraskatt, oaktat vad den skulle kallas.

Jusek har tidigare uttalat sig positivt om tankarna på en obligatorisk akassa. Men vi har det starka förbehållet att avgifter och risk måste gå hand i hand. Det är en absolut förutsättning om arbetslöshetsförsäkringen ska behålla sin legitimitet som försäkring. Vi vill också värna dagens kassor. Vår egen, AEA, ligger i topp när det gäller kundnöjdhet, vilken inte kan sägas om statens egna kassa, Alfa-kassan.

Idén med en sammanslagen arbetslöshets- och sjukförsäkring låter förstås vettig utan närmare påseende. Man borde kanske inte få olika levnadsstandard om man drabbas av sjukdom eller om man förlorar jobbet. Intresset av att kryssa mellan systemen skulle försvinna. Det är också en linje som en av Juseks största arbetsgivarmotparter, Almega, driver. Ett naturligt förssta steg mot en sådan lösning vore att jämställa nivåerna i de två försäkringarna. Men om man vill höja taket i akassan till sjukförsäkringsnivå så kostar det mer än vad politikerna tänkt sig. Alternativet att sänka taket i sjukersättningen är väl inte heller en valvinnare 2014.