Visioner om högre utbildning – Äntligen!

Camilla Björkman

Igår höll Åsa Romson sommartal i Göteborg. Jag är en riktig utbildningsnörd. När politiker pratar utbildning brukar fokus ligga på problemen inom grund- och gymnasieskolan. Visst är det viktiga frågor men det var uppfriskande att Åsa i istället valde att lägga fokus på vikten av en god kvalitet i högskoleutbildningarna. Ingen kioskvältare, jag vet men det fick nörden i mig att ropa ”Äntligen!”.

Budskapet var att studenterna inte får tillräckligt med undervisningstid och kontakt med forskare och lärare. Det är en fråga Jusek drivit länge. Miljöpartiet vill göra stora satsningar för att öka kvalitet inom den högre utbildningen. Målet är att alla studenter ska få minst 10 timmars lärarledda tid per vecka. Låter kanske ynkligt men är långt ifrån verkligheten för många av våra studerandemedlemmar idag. I sommartalet lyftes förslaget att alla kandidatprogram ska utveckla en praktikperiod så att utbildning, forskning och praktisk verksamhet utbyter mer tankar och idéer och ger bättre studenter. Om resursförstärkningen och löftet om praktik skulle bli verklighet vet jag att det inte bara är jag som skulle utbrista i ett rungande sjungande ”Hurra!”