Oroa dig lite lagom

Anna Rohlin Larsson

För ett tag sedan satt jag och en kollega och dissekerade våra karriärer under lunchen. Det blev ett långt samtal trots att det som avhandlades, våra respektive yrkesliv, hittills varit ganska korta (i likhet med många andra svenska studenter tog såväl kollegan som jag både ett och två sabbatsår innan vi började plugga och har därför inte hunnit vara ute i arbetslivet så himlans länge än).

Vi konstaterade att vi var ganska nöjda. Det som slog mig var hur olika vår inställning under studietiden var. Jag supernojjade och trodde på fullaste allvar att jag aldrig skulle få något roligt jobb, medan min kollega beskrev det mer som att ”jag tänkte nog mest att det skulle lösa sig”.

När jag nu sitter med resultaten från årets arbetsmarknadsundersökning kan jag meddela två saker:

1) Många av er nyexade fungerade precis som jag under studietiden, ni ängslades över att inte få kvalificerat arbete, och

2) de flesta av er oroade er i alldeles onödan.

Arbetsmarknaden för nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, samhällsvetare och personalvetare är god. Den stora majoriteten får snabbt kvalificerat arbete. En tredjedel får jobbet redan innan studierna avslutats och hälften inom 1-6 månader efter examen. Tre av fem är tillsvidareanställda.

Nu med beviset i hand, vet jag att jag inte heller hade behövt oroa mig så infernaliskt. Både jag och den obekymrade kollegan har haft roliga och kvalificerade arbeten sedan vi tog examen och ingen av oss behövde vänta särskilt länge på det där första jobbet.

Resultatet för oss båda blev med andra ord detsamma, min väg dit var bara lite mer smärtsam. Så, om du kan, oroa dig lite lagom för framtiden och lägg din energi på roligare saker. Carpe diem, eller hur var det nu?

Läs rapporten Bra arbetsmarknad för Juseks nyexaminerade, och jämför med hur arbetsmarknaden såg ut för förra kullen nyexaminerade.