Tack för att ni bryter tystnaden TCO

Christel Bridal

TCO:s handbok om sexuella trakasserier är välkommen. Jag önskar att den hade funnits när jag var ny på arbetsmarknaden. Men det var ganska länge sedan nu och sexuella trakasserier ett nästan okänt begrepp. I alla fall för mig.

Som nyexaminerad jurist hade jag turen att snabbt få ett bra jobb inom vår egen bransch. Jag var överlycklig och såg fram emot att få jobba med bl.a. arbetsrätt. Efter bara ett par månaders anställning skulle jag ha mitt första utvecklingssamtal.

Efter att jag berättat om hur bra jag trivdes på jobbet, hur glad jag var för att ha fått komma till just den arbetsplatsen och hur förväntansfull jag var inför framtiden, var det min chefs tur. Han inledde med att säga att jag hade långa, snygga ben som skulle blir ännu snyggare i höga klackar. Jag kom fullständigt av mig.

Några veckor senare ringde det på min dörr runt elva en vardagkväll. Jag tittade genom ögat på dörren och såg en senior kollega utanför. Trots att situationen kändes obekväm öppnade jag och lät honom komma in. Jag ville ju inte vara otrevlig. Han hade varit ute med några från jobbet, tagit några glas för mycket och tänkt på mig, den nya, unga på jobbet. Min tydliga markering att jag inte uppskattade hans besök och att jag inte hade någon som helst avsikt att låta honom stanna kvar var början till slutet på min karriär hos den arbetsgivaren. Ganska snart gick rykten om vad som hänt kvällen i min lägenhet. Rykten som inte alls sa att kollegan fått åka hem till fru och barn med svansen mellan benen.

Jag fick ganska snart ett annat jobb och kom bort från problemen. Flydde, kanske man kan säga. Jag var medlem i Jusek redan då, men hade inte en tanke på att kontakta facket för att få hjälp. Det fanns inte alls i mitt medvetande att det jag varit med om inte var okej. Problemet var väl mitt, antog jag.

Sannolikt hade TCO:s handbok hjälpt mig att tänka annorlunda, gett mig ett annat förhållningssätt. Jag hoppas att handboken får en stor läsekrets och jag hoppas att du som är medlem i ett fackförbund ber om den hjälp facket kan ge dig.