Kompetenskontrakt – så fler studenter och företag kan växa

Camilla Björkman

Jag valde att läsa statsvetenskap på universitetet. Min pappa som jobbade som svetsare och aldrig satt sin fot på universitetet var orolig. Han kunde inte förstå vad jag skulle med utbildningen till. Tyvärr kunde jag inte ge några bra svar på hans oroliga frågor. Under utbildningen kom jag som tur var i kontakt med arbetslivet. Jag gjorde praktik, träffade en mentor, arrangerade arbetsmarknadsdagar och hade ett givande extrajobb. Sakta men säkert förstod jag vilken kompetens jag kunde erbjuda arbetslivet. Det är jag mycket glad för idag då det ledde till att jag valde att fullföljde utbildningen.

För att studenter ska känna att steget mellan studier och arbetsliv inte blir för stort krävs engagemang. Engagerade studenter, engagerade lärare och engagerade arbetsgivare. Mittuniversitetet har tagit ett nytt grepp. Unika kompetenskontrakt har undertecknats mellan arbetsgivare och Mittunviersitetet. Kontraktet innebär ett tätare samarbete mellan arbetsgivare i regionen och universitetets studenter. Samarbetet tjänar alla på. Studenterna får koll på vilka vägar de kan välja ut i arbetslivet och arbetsgivarna kan säkra kompetensförsörjningen. Nu får vi hålla tummarna för att fler hakar på detta fantastiska initiativ.

Genom broar mellan studier och arbetsliv fullföljer fler studenter sin utbildning. Så kan fler drömmar förverkligas och så kan framtidens kompetens säkras.