Studenter ska ha likvärdiga förutsättningar att söka jobb

Anna Rohlin Larsson

De allra flesta jobb förmedlas via kontakter. Det visar Juseks undersökningar år efter år. Inte så konstigt kanske, många arbetsgivare använder sig inte av Arbetsförmedlingen i någon större omfattning och vem vill inte anställda en person man redan vet går att lita på istället för någon som är helt okänd?

Problemet är ju bara att alla inte har de där kontakterna. Mycket återstår att göra innan Sveriges studenter verkligen har likvärda förutsättningar när de söker sitt första jobb. Jusek ser tre olika förbättringspunkter för att steget mellan studier och arbetsmarknad ska effektiviseras:

  1. Högskolorna och universiteten måste bli bättre på att arbeta med det omgivande samhället. Praktikplatser ska inte vara något förunnat endast praktiska yrken som sjuksköterskor och lärare. Även en statsvetare eller personalvetare behöver få möjlighet att testa sin kompetens, finna sina styrkor och skaffa självförtroende, erfarenhet och kontakter med arbetsgivare.
  2. Skapa fler studentmedarbetaranställningar. Idag arbetar många studenter med okvalificerade arbetsuppgifter vid sidan av sina studier. Det är ett resursslöseri både för samhället och för individen. Studenter som arbetar vid sidan av sina studier ska ha möjlighet att jobba med något som ger tillbaka till studierna. Jobbet i kassan på närbutiken kan med fördel någon annan med rätt kompetens för just det jobbet ha, medan studenten istället kan använda sina färska kunskaper hos en potentiell framtida arbetsgivare. Läs mer om studentmedarbetare här.
  3. Skapa en arbetsförmedling som fungerar för akademiker. Idag är Arbetsförmedlingens uppdrag att prioritera de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det är sällan en nyexaminerad akademiker. Akademiker har ofta verktygen att söka jobb på egen hand, men det betyder inte att de aldrig behöver stöd från Arbetsförmedlingen. För nyexaminerade akademiker som sällan har det där viktiga kontaktnätet är relevanta och individanpassade åtgärder från Arbetsförmedlingen extra betydelsefulla.

Får vi ordning på detta kommer matchningen förbättras och det kommer inte längre vara lika läskigt att ta steget ut på arbetsmarknaden för Sveriges studenter.

Almedalstips 1:

Frågan diskuterades på Jusek studerandesektions Almedalsseminarium idag. Du kan se seminariet här.

Almedalstips 2:

Imorgon kommer Jusektidningen och Naturvetaren diskutera värdet av meriter på sitt Almedalsseminarium. Missa inte det!

Tid: Onsdag 3 juli. Kl. 11.30-12.30 Plats: Lilla salen, Kårhuset Rindi. Lunchmacka finns!