Ny chef löser inte Arbetsförmedlingens problem

Per Henriksson

Tips till hågad spekulant till jobbet som ny GD på Arbetsförmedlingen: Ta inte jobbet!

Som väntat har nu Angeles Bermudez-Svankvist slutligen fimpats av regeringen. Det går förstås inte att ha en chef för regeringens kanske viktigaste myndighet som inte kommer överens med sin styrelse. Historien med mobilen och roamingen på hundratusentals kronor satt som ett smäck för de som ville få bort henne.

Ikväll står jag i Hammarbys klack och hejar. Laget i mitt hjärta har mött varje motgång med att byta tränare. Sker årligen, säkert som ett brev på posten. Vid varje byte när vi samma förhoppning – bara vi blir av med vår nuvarande klanttränare så är vägen till himmelen spikrak. Sedan deppar alla ihop när allt går som det alltid gått och förlusterna fortsätter.

Angeles Bermudez-Svankvist, en gång utsedd till årets chef och därefter till årets myndighetschef, är nu inte längre värd vatten. Aftonbladet vrålar ut att nu måste en ny GD ”återupprätta Arbetsförmedlingens förtroende”.

Det har alltid klankats på Arbetsförmedlingen. Inte minst från akademikerhåll där förtroendet nästintill alltid saknats. Arbetslösa akademiker anses ha lyxproblem och är inte prioriterade. I kläm hamnar alla duktiga medarbetare som i sitt arbete är insnärjda av otaliga mål, styrsystem som inte fungerar och ständiga lappkast från politikhåll. Sannolikheten att en ny chef med god renommé och finfina meriter ska klara jobbet helskinnad är tyvärr väldigt liten. Förr eller senare väntar gatloppet.

Tänk om Hammarbytränaren ges uppdrag att inte bara se till att vinna matcher. Han får också order om att byta taktiken lite då och då under matchernas gång, se till att de starkaste spelarna ska lira som de vill och de svagaste ska tränas mest och få flest bollar. Dessutom ska han inte styras av styrelsen utan av supportarna i Bajen Fans.

Jag har, till skillnad från drevet-journalisterna, ingen säker uppfattning om Angeles Bermudez-Svankvists ledaregenskaper även om de var allom omvittnat goda den dag hon tillträdde. Men problemen med Arbetsförmedlingen löses inte med en ny chef. Det stora felet ligger i politikernas styrning. Arbetsförmedlingen har fått för många mål och uppgifter. Man ska samtidigt stödja och kontrollera arbetslösa. Man ska samtidigt fokusera på de som är ”längst från arbetsmarknaden” och vara en effektiv organisation för arbetsförmedling. Politikerna älskar dessutom att ständigt ändra spelreglerna.

Det säger sig självt att om ny verksamhet med osäker framtid snabbt ska upphandlas efter ett nytt käckt regeringsutspel, t ex coaching, så blir kvaliteten lidande och priset högt. Företag som måste fixa en organisation som snabbt ska kunna avvecklas när nyckfulla politiker ändrar spelreglerna måste ges höga marginaler. Resultatet blir mumma för media. Det som Arbetsförmedlingen behöver är färre mål och mer långsiktiga spelregler. Men vem tror att detta kommer att gälla under den närmaste tiden med valår och kanske regeringsskifte?

Tänk om Arbetsförmedlingen kunde fokusera på kärnuppgiften  – att förmedla arbeten! Och att göra detta riktigt bra och vinna hela näringslivets förtroende i den rollen, t o m för att förmedla arbeten för högutbildade och akademiker.