Lögn, förbannad lögn och (löne-)statistik?

Peter Henriksson

Nja, även om Mark Twains berömda ord känns träffsäkra nog så ofta, stämmer de förhoppningsvis inte in på det jag funderar över nu. Åtminstone inte som utgångspunkt.

Jag twittrade häromveckan (se nedan) ut en länk till SacoLönesök, jämte Juseks egen medlemslönestatistik.

Och det stämmer verkligen! Vi förfogar som akademikerförbund över ett fantastiskt verktyg för lönejämförelser etc. Men frågan är vad man vill kunna få ut av en god lönestatistik? Finns det verkligen ett facit? Får jag inte känna mig nöjd om det skulle framgå att jag har ”fel” lön? Hmmm… Är statistik ett absolut och objektivt svar på redan givna frågor? Eller kan – rentav måste – jag förhålla mig självständigt till detta? Här någonstans ligger jag nära min association till rubriken. Ett svar ur statistik behöver ju inte nödvändigtvis vara rätt svar på den fråga jag ännu inte ställt.

Man ser ju ofta lönefrågor ställda på temat: ”Har du rätt lön?” eller ”Vad ska du begära?”. Och det är väl egentligen inget större fel på dessa frågor så länge de syftar till att väcka intresse och fånga uppmärksamhet. Alla är vi ju – mer eller mindre – intresserade av lön. Men väl inne i en mer nyanserad rådgivning kan man behöva finslipa på frågeställningen något och då mer på temat; ”Vad är jag egentligen ute efter att få svar på?” Vem kan förutom jag själv egentligen svara på om jag är – eller har anledning att känna mig – nöjd med min lön?

Jag själv använder lönestatistik för att under ett bestående anställningsförhållande hålla ett öga på om jag i största allmänhet hänger med i någon form av generell löneutveckling för min utbildningsgrupp (jurister) och i relation till andra för mig tänkbara karriärvägar. Jag tänker att jag då tar ett eget ansvar för min nöjdhet i att stanna kvar hos min arbetsgivare och/eller inom den ”juristbana” eller karriärväg jag själv har valt utifrån betydligt fler och säkert större faktorer än bara min ingångslön och förväntade löneutveckling (för mig som individ och del av ett område på arbetsmarknaden för jurister).

Jag ställer därför för egen del helst inte frågan till en väl underbyggd lönestatistik om jag har ”rätt lön?” eller vad jag ”ska begära?” utan snarare ”är jag fortfarande nöjd med mina val?”, ”Har jag anledning att – allt annat också inräknat (t ex arbetsglädje utifrån arbetsuppgifter och verksamhetens ändamål/ledarskap och kollegialitet, kompetensutvecklingsmöjligheter, kollektivavtalsförmåner med eventuellt utrymme för individuell överenskommelse om skräddarsydda lösningar för mig, karriärmöjligheter hos samma arbetsgivare) känna mig nöjd med min lön och möjlighet till löneutveckling.

För mig är detta bättre frågor att som Jusek-medlem ställa till den bästa databasen för akademikerlöner. Då får jag svar på mina egna frågor och inte någon annans.

Och skulle jag komma fram till att det är dags att byta arbetsgivare och/eller bransch hjälper statistiken mig väl att svara på – kanske inte vad jag ska begära men – vad jag vill och kan förvänta mig att ta betalt för min kompetens. En nog så viktig nyansskillnad, tänker jag…