Politisk enighet om åtgärder för invandrade akademiker

Josefin Claesson

Det är som alla känner till valår och spännande tider för de som törstar efter politiska initiativ. I gårdagens Agenda debatterade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och i SvD lanserade Vänsterpartiet ett sexpunktsprogram som man tror ska stävja rasism och ge fler personer med utländsk bakgrund jobb.

Med tanke på den polemiska tonen i TV-debatten är det måhända överraskande men framförallt glädjande, att notera att V:s och FP:s förslag kring validering och kompletteringsutbildningar i huvudsak är snarlika (se tidigare blogginlägg om regerings förslag här). Även Socialdemokraterna har varit ute och talat för den här typen av åtgärder. Jusek ser positivt på förslagen som ligger nära delar av vår egen Jusekmodell och hoppas att de även backas upp med trovärdig finansiering och vidareutveckling. Det har talats om att inte slösa med invandrade akademikers kompetens länge nog nu. Oavsett vilken regering vi får i höst hoppas Jusek att man går från ord till handling för att skapa karriärmöjligheter på lika villkor för invandrade akademiker.