Föräldraförsäkring i fokus i Almedalen

Maria Skalin

Så här en knapp vecka efter Almedalen känns det kul att konstatera att föräldraförsäkringen är högt upp på den politiska dagordningen.

Almedalsveckans första dag var Socialdemokraternas. Då sa Stefan Löfven att han vill pröva en modell där en eventuell ytterligare” pappamånad” kombineras med ett ekonomiskt stöd för familjer som får det svårt om fler månader reserveras till respektive förälder.

”S delmål är en tredelad föräldraförsäkring och slutmålet en individuell försäkring, där båda föräldrarna måste ta sin del. Men vägen dit är inte rak, eller färdigtänkt, enligt Löfven.” Om det innebär en tredje reserverad månad eller någon slags ekonomisk stimulans ville han inte säga.

På TCO:s seminarium dagen efter debatterades frågan mellan Mikael Damberg (S) och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP). Den sistnämnda föreslår – som är väl känt – en tredje ”pappamånad” medan den förstnämnda uttryckte sig mer svävande om att ”ta konkreta steg på ett mer jämställt uttag under nästa mandatperiod”.

På onsdagen var det dags för Juseks seminarium Kan en förändrad föräldraförsäkring minska löneskillnaderna? Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson Hillevi Engström debatterade frågan mot Socialdemokraternas dito Ylva Johansson. Engström har uttalat sig för en tredje reserverad månad, men har inte sitt parti med sig. ”Vi återkommer med besked i vårt gemensamma valmanifest” hälsade hon.

Johansson var mycket tydligare än sin partikollega Damberg dagen innan. ”Det finns en majoritet i Sveriges riksdag för fler öronmärkta månader redan idag. Problemet är att Alliansen har gett Kristdemokraterna ett veto”. Det beskedet gav Ylva Johansson på Juseks seminarium.

Jag ser fram emot fler konkreta besked i frågan i takt med att valrörelsen drar igång på riktigt efter sommaren.

Och apropå KD. Juseks vd Magnus Hedberg deltog i SVT:s Partigrillen och ställde frågor om föräldraförsäkringen till KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson. Se klippet här:

http://www.svtplay.se/klipp/2155726/partigrillen-acko-ankarberg-johansson-kd

 

Se Juseks seminarium i efterhand via:

 http://www.jusek.se/EJ-I-MENY/Jusek-i-Almedalen-2013/WebbTV-sandningar-fran-almedalen//

och läs mer här:

http://www.jusek.se/EJ-I-MENY/Jusek-i-Almedalen-2013/Nyheter/Manga-ville-se-en-forandrad-foraldraforsakring/