Nappar, majskrokar och kulturellt utbyte

Ulrika Husmark

safe_image
Tänk dig ett rum fullt av pappor, mammor, pressfolk och en minister. Alla i strumplästen. Sittandes på golvet. Och överallt en himla massa bebisar. Igår var jag på kickoff för Svenska med baby! Svenska med babys verksamhetsidé är enkel men genial. Att sammanföra föräldralediga från segregerade områden med etablerade svenskar, för att öva svenska, dela erfarenheter och bredda sina kontaktnät. Mötena sker i öppna föräldragrupper och på gemensamma aktiviteter, med siktet inställt på hela Sverige. Jag var på plats för att presentera Jusek och meddela att vi numera är stolta samarbetspartners till Svenska med baby. Jusek anordnar nämligen sedan många år uppskattade karriärseminarier för föräldralediga medlemmar i flera storstäder. Vi vet att tiden som föräldraledig ofta väcker tankar om arbete och karriär. Genom Svenska med baby hoppas vi kunna nå fler föräldralediga och erbjuda aktiviteter över hela landet. Nätverken som skapas hos Svenska med baby ger inspiration och nya tankesätt som är givande i arbetslivet. Dessutom skapar Svenska med baby möjlighet för Jusek att nå ut med arbetsrättlig information och råd kring vad en kan tänka på när en väntar barn eller är föräldraledig i relation till sin arbetsgivare. Vi vet från vårt mentorsprogram för invandrade akademiker att många svenskfödda medlemmar vill få kontakt med personer födda i ett annat land. Nu bidrar vi till att fler sådana mötesplatser kan starta! På kickoffen igår kom det över 70 föräldrar plus barn. Intresset för att träffa någon som kommer från en annan kultur är stort. Ända från Bollnäs kom det nyfikna som vill starta upp föräldraträffar. När integrationsministern talade om segregation och ideellt engagemang lyssnade många vuxna uppmärksamt. Barnen däremot verkade inte bekomma sig utan gurglade, kröp eller sov tryggt vidare. Och det hoppas jag de kommer fortsätta göra – på Svenska med babyträffar över hela landet! Svenska med baby bryter segregation, skapar sammanhållning och öppnar nya dörrar – och här vill Jusek vara med och stötta.