Så får du mer deg för kneget

Camilla Björkman

gifanimeringSandstrand, tårtkalas och en stor fest. Det är associationer jag får när jag hör ordet kollektivavtal. Spana in kampanjen Knegdeg så förstår du vad jag menar.

För det är ju några av de saker kollektivavtalet kan ge. Utan kollektivavtal blir liksom livet lite mindre. Visste du till exempel att en person som tjänar 35 000 kronor i månaden och är föräldraledig faktiskt kan få 3 900 kronor mer i månaden om arbetsgivaren erbjuder föräldralön i samband med föräldraledighet. Kanske gör skillnaden att du kan vara hemma längre med ditt barn eller att du faktiskt kan dra iväg på den där efterlängtade semestern under din föräldraledighet.

Och det där med kollektivavtalad tjänstepension, vilken grej! Säg att du som nyexaminerad tjänar 27 000 kronor. Då sätter din arbetsgivare in motsvarande 4,5 procent av din lön till din tjänstepension. Varje månad fylls alltså ditt tjänstepensionskonto på med 1 200 kronor.

Utan kollektivavtal kan det se annorlunda ut. Många arbetsgivare sätter av 4,5 procent till din tjänstepension. Men om avgifterna inte är lika låga som i den lösning som har förhandlats fram genom kollektivavtal  (vilket de sällan är) riskerar du att en stor del av din kommande pension äts upp av avgifter.

Några tiondels procent i avgift kanske inte låter som mycket pengar nu, men kan göra att dina 1 200 kronor i verkligheten bara är värda 900 kronor efter det att alla avgifter är dragna. När du så småningom går i pension blir det en rejäl slant. För dig som är nyexaminerad med 27 000 kronor i ingångslön betyder det en skillnad på 369 800 kronor i tjänstepensionskapital om du haft kollektivavtal eller inte.

Att helt stå utan tjänstepension är en riktig rysare. Då får du nöja dig med den allmänna pensionen och missar miljoner i tjänstepension. Kanske är det de pengarna du skulle behövt för att kunna bo kvar i din lägenhet eller ditt hus den dag du går i pension.

Listan på när livet kan bli lite mer med kollektivavtal kan göras ännu längre. För många är det en förutsättning för att få livet att gå ihop. För andra ger det en möjlighet till guldkant i vardagen.

Så när jag ligger där på stranden och kramar den lilla bebishanden eller när jag håller det där talet på tårtkalaset i huset som jag älskar så kommer jag skänka en tanke till kollektivavtalet och alla människor som genom åren tillsammans skapat så schyssta villkor.

Och det är ju just det som är grejen med hela modellen – att vi är så många människor som gått ihop tillsammans för att få till lösningar som gör att livet blir mer och att så många smarta arbetsgivare sett värdet av att medarbetarna har det bra. Heja den svenska modellen!