Facebook köper WhatsApp för $ 19 billion

Camilla Björkman

I en pjäs att dominera meddelanden på telefoner och webben, har Facebook förvärvat WhatsApp för 19 USD miljarder dollar.

Det är en fantastisk summa för den fem år gamla företaget. Men WhatsApp Download har kunnat hålla sin vikt mot meddelande tungviktare som Twitter (TWTR), Google (GOOG) och Microsofts (MSFT) Skype. WhatsApp har drygt 450 miljoner användare, och det är att lägga ytterligare en miljon användare varje dag.

Med hänvisning till WhatsApp s skyhöga tillväxt, sade Facebook VD Mark Zuckerberg på ett konferenssamtal, ”Ingen i världshistorien har gjort något sådant.”
WhatsApp är det mest populära meddelande app för smartphones, enligt OnDevice Research.
Köpa WhatsApp kommer bara stärka Facebook redan starka position på den överfulla meddelandevärlden. Messenger är Facebook en fristående meddelandehantering app för mobila enheter, är näst WhatsApp i sin andel av smartphonemarknaden.

 

Liknar traditionell textmeddelanden, låter WhatsApp människor att ansluta via deras mobiltelefon nummer. Men i stället för att du samlar textning avgifter, WhatsApp skickar de faktiska meddelanden över mobilt bredband. Det gör WhatsApp särskilt kostnadseffektivt för att kommunicera med människor utomlands.
Denna typ av mobila meddelandetjänster har blivit mycket populära, med dubbelt så många meddelanden som skickas via mobilt Internet än via traditionella texter, enligt Deloitte. Men de flesta av meddelande branschens intäkter fortfarande drivs av textmeddelanden.

På telefonkonferensen, Facebook sa att det är inte ute efter att driva intäkter från WhatsApp på kort sikt, i stället fokusera på tillväxt. Zuckerberg sade att han inte räknar med att försöka aggressivt växa WhatsApp intäkter tills tjänsten når ”miljarder” av användarna.

WhatsApp avgifter för närvarande en dollar ett år efter att ge kunderna deras första årets användning gratis. WhatsApp vd Jan Koum sade på konferensen att WhatsApp affärsmodell är redan framgångsrik.

Det indikerar Facebook köpte WhatsApp Samsung att öka värdet på sina befintliga meddelandetjänster, liksom för den långsiktiga potentialen i bolaget.

Facebook köpte Instagram för 1 miljard dollar i 2012 av liknande skäl: Som unga sociala nätverksanvändare drogs till fotodelning, Facebook ville att ösa upp vad som kunde ha så småningom bli en stor konkurrent.

Liksom Instagram, kommer WhatsApp fungera som en självständig enhet inom Facebook, med alla de befintliga medarbetare som kommer in som en del av affären.
Facebook (FB) sa att det kommer att betala WhatsApp 4 miljarder dollar i kontanter och $ 12 miljarder i lager. WhatsApp grundare och personal kommer att vara berättigade till för en annan $ 3 miljard i lagerbidrag som skall betalas ut om de förblir anställd av Facebook för fyra år. Koum kommer också gå med Facebook styrelse.