Morgonstund har mejl i mund

Vaknade du till en full mejlbox idag? Det var du inte ensam om. Jag vill berätta om en alldeles särskild mejlbox vi har här på Jusek. Den innehåller flera tusen mejl i veckan och är ett fönster till Jusekmedlemmarnas liv.

Den här hösten läser många nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs reportage om verkliga människoöden i Sovjetunionen, vi läser vår mejlbox Lön15. Speciellt idag. Idag gick nämligen en påminnelse ut till dem som ännu inte svarat på årets löneenkät. Utskicket pågår i flera timmar så de tidigaste svaren och reaktionerna börjar inkomma till vår mejlbox mellan klockan 5 och 6 på morgonen. Och därute i världen; på kontor, vid frukostbord och på pendeltåg, började världens bästa medlemmar fylla i vår enkät. Några, ganska många faktiskt, mejlar till vår mejlbox i samband med detta.

I vår mejlbox träffar vi både medlemmen som vill berätta att det nu är dags att leva pensionärsliv med allt som ger guldkant på tillvaron och hon som nyss sagt upp sig men som lovar att återkomma när hon har en lön att rapportera. Vid den här tiden får vi också mejl från medlemmen som tackar (!) för påminnelsen och förklarar att det varit så fruktansvärt mycket på jobbet och i livet den senaste tiden, men att nästa vecka förhoppningsvis lämnar lite tidsutrymme för löneenkät, mejlet skickat efter midnatt en onsdag. I slutet av november när vintermörkret faller över Sverige och vår tredje och sista påminnelse går ut, får vi även höra från medlemmen vars yrkesliv inte blev som det var tänkt. Drömmar som gått i kras på grund av sjukdom, stress eller andra personliga tragedier. Vi får mejl från medlemmen vars självkänsla skakats i grunden av en oväntad uppsägning och medlemmen som förklarar att hon inte vill uppge sin lön, hon skäms över hur låg den är, och ber vänligt om att inte bli påmind en gång till om att andra människor har bättre löner. Hon vill inte tänka på lön alls. Såhär inför julen och allt.

Vad många inte vet är att det finns två statistiker på Jusek som knappt kan sova dessa utskicksdagar, för att vi ska hinna upp i ottan och kasta oss över löneenkätens mejlbox. Vi nästan slåss om vem som ska få svara på medlemmarnas frågor, och i vissa fall, få höra deras historia. Efter flera månaders arbete, huvudsakligen av ansvarige Åsa Jaktlund, skickas enkäten äntligen ut i oktober. Och det är då, just då, som vi kontorsråttor får kontakt med de verkliga medlemmarna. Det är då de behöver vår hjälp med inloggning eller med att fylla i enkäten korrekt. Men framför allt är det då de tar av sin tid och hjälper oss förbättra enkäten med sina kommentarer. Vissa mejlar bara för att önska oss lycka till med lönestatistiken.

De flyktiga mötena med medlemmar i mejlboxen är det som ger oss statistiker energi att jobba med löneenkäten och lönestatistiken resten av året. Medlemmarna som tar sig tid till vår löneenkät mellan heltidsjobb, sina barns liv och fritidsaktiviteter, sina egna självförverkliganden eller sin dagliga kamp.

Världens bästa medlemmar: Vi ville bara berätta att vi ser det som ett hedersuppdrag att få jobba med lönestatistiken. Vi brinner för uppdraget att göra en användbar lönestatistik. För er skull. Vi hoppas ni får glädje av den.

 

Åsa och Åsa

Vernby och Jaktlund

 stramalj

Bakgrund

I förra veckan skrev Juseks VD Magnus Hedberg om lön och vikten av Juseks löneenkät här på bloggen. Han påminde även om det utmärkta verktyget Saco Lönesök, där medlemmar själva kan undersöka lön.

Related Posts