Juseks vd i SvD

admin

Idag intervjuas Juseks vd Louise Adelborg i SvD Näringsliv om varför Jusek i avtalsrörelsen kräver att föräldralönen ska utökas till sex månader. Idag varierar längden på föräldralönen beroende på avtal men ofta ligger den på 4 månader. Jusek driver frågan för att stärka kvinnors position på arbetsmarknaden och för att öka jämställdheten. Så här säger Louise till SvDs Cecilia Axelsson.

-Löneskillnaden mellan könen är fortfarande stor. Männen har högre lön och tar ut mindre föräldraledighet för att minska det ekonomiska avbräcket. Självklart är det upp till familjerna att bestämma hur de vill göra, men män och kvinnor ska ha rätt till karriär på samma villkor.

-Vi har drivit opinionsbildning sedan början på 2000-talet för att taket i föräldraförsäkringen ska höjas. Med viss framgång först, men efter en höjning sänktes det igen. Nu har vi valt att försöka gå avtalsvägen istället

-Vi upplever inte att det egentligen finns någon stor skiljelinje mellan oss och arbetsgivarna när det gäller själva målbilden. Men sedan är det ju en fråga om kostnaderna. Det är alltid svårt att driva igenom förbättringar.

Tyvärr finns intervjun än så länge bara i pappersversionen.