Jämställdhet – en hjärtefråga för Jusek i #avtal16

admin

I årets avtalsrörelse kommer jämställdhet att vara en viktig fråga. Det är det naturligtvis alltid och den innehåller så mycket mer än det vi parter på arbetsmarknaden rår på. Varför tar vi kvinnor ett större ansvar för hemmet än vad männen gör?

Mina barn är uppvuxna i ett hem där jag tog ansvaret varje vardagsmorgon. Väckte mina barn, såg till att de fick i sig frukost och kom till förskola och skola. Min make tog ansvar för att hämta barnen från skola och dagis. Han tycker om att laga mat och lagade middag från grunden. När någon högg tag i dammsugaren var det oftast han.

Trots att jag och min man delade på ansvar för hem och barn så minns jag en händelse på förskolan som förvånade mig mycket. Förskolefröken berättade hur min son, då 6 år, lekte med sin kompis Anna, 6 år. De hade vänt ett upp och ner på ett bord som skulle vara ett skepp. Min son skulle vara pappa och sjökapten. Han upplyste Anna om att hon skulle vara mamma och den som lagade mat och städade. Anna ville också vara sjökapten men fick höra att det var pappor som var sjökaptener och mammor som lagade mat och städade. Anna sa att hennes pappa också lagade mat och städade. Min sons svar var: Det har aldrig min pappa gjort.

Detta säger en 6-åring som är uppvuxen med en pappa som hämtat honom och hans syster på dagis alla dagar i veckan. Som har sett sin pappa laga mat alla dagar i veckan. Och ofta städa.

Sa min son så för att han ville vara sjökapten? Eller för att normen fortfarande var så stark att mammor tog hand om mat och städning och pappor jobbade ? Jag vet inte. Det jag vet är att jag är uppvuxen i en jämställd familj och det är också mina barn. De är unga idag. De lever i en tid när båda vuxna i en familj oftast vill arbeta heltid och göra karriär. Något som underlättas i dagens digitala värld och med det nya flexibla arbetslivet. Samtidigt ser vi fortfarande rejäla löneskillnader mellan män och kvinnor. Under ett arbetsliv får män 2,9 miljoner kronor mer i lönekuvertet.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar markant under den period när många bildar familj. Ojämnt uttag av föräldraförsäkring och vab påverkar naturligtvis. När arbetsplatser inte är föräldravänliga leder det ofta till att kvinnan står tillbaka i sin yrkeskarriär för att ta ett större ansvar för hem och barn. Ett tydligt framgångsrecept för föräldravänliga arbetsplatser är att ge de anställda stor frihet i hur de disponerar sin arbetstid samt erbjuda möjligheter till distansarbete. Därför är det flexibla arbetslivet viktigt för att få ihop livspusslet.

Jag ser med spänning fram emot att få ta del av hur mina barn, som nu är unga vuxna, kommer att hantera familje- och arbetsliv och jag hoppas att jag har bidragit till ett jämställt arbete i hemmet. Jag ser också fram emot att vara med och driva en av Juseks hjärtefrågor inom avtalsrörelsen.

Läs mer om flexibelt arbetsliv

3 Comments. Leave new

Replik till den sura kommentaren innan denna. I bloggen står det ingenting om specialbehandling av föräldrar. Det står ”föräldravänliga arbetsplatser” som ”ger de ANSTÄLLDA stor frihet”. Alla vinner på att ha en arbetsplats som erbjuder flexibilitet, oavsett livssituation. Eventuella företag som endast erbjuder föräldrar flexibel arbetstid har missat poängen. Vad gäller semester kan de som inte har barn semestra i stort sett när som. Har man barn (framför allt i skolåldern) anpassar man ofta semestern till skolloven, så enkelt är det.

Toppenbra och viktig hjärtefråga. Go Jusek!

När föräldrar får specialregler (fri arbetstid, fritt hemarbete, först att välja ledighet) så innebär det att icke-föräldrar blir mer bundna till arbetsplatsen, får arbeta mer och fler sena kvällar, får fler arbetsuppgifter, får täcka upp för föräldrarna och oftare avslag på ledighetsansökan. Högre lön blir det inte heller. Varför ska icke-föräldrar slita hårdare och städa upp efter föräldrarna på arbetsplatserna utan att få något mer för det? Hur gamla ska barnen vara när specialreglerna tar slut? 10, 12, 14, 16, 18 år? När kan ett barn hälla upp en tallrik fil och ta bussen till skolan på egen hand?

Jag är less på att vara föräldrarnas skräphög.