Vem hjälper dig med vägval i karriären?

Ulrika Husmark

När du behöver hjälp med avloppet ringer du rörmokaren. När en tand värker besöker du tandläkaren. Och när bilen trilskas åker du till verkstan. Men vem pratar du med kring din karriär? Det är inte helt självklart.

Som medlem i Jusek har du tillgång till karriärrådgivning. De vanligaste frågorna handlar om vägval i yrkeslivet. – Jag känner inte att jag utvecklas här, men var ska jag ta vägen istället? – Jag har gjort x och y, vilka möjligheter finns för mig? – Jag är trött på min nuvarande bransch, vad gör jag nu?

Mitt råd till dig som börjar fundera över nästa steg är att agera, på något sätt. Börja undersök dina möjligheter, samla ihop kontaktuppgifter till företag och känn efter vad du tror är rätt väg framåt för just dig. Risken med att vänta om du inte tillfreds med din plats i yrkeslivet är att du hinner bli riktigt missnöjd. I ett sådant läge kanske du tappar fokus på vad du går vidare till, och det viktiga blir att komma ifrån det som du har tröttnat på.

Begreppet karriär kan också vara värt att fundera över. Vad betyder karriär för dig? Och vad är viktigt för dig? Vi på Jusek har vår syn: karriär är allt som har att göra med dig och din yrkesbana i livet. Det kan självklart vara att bli chef, men även att bredda din kompetens och byta bransch. Spetsa till dig och bli specialist är ett alternativ. Liksom att börja plugga, starta eget eller växla ner och fokusera mer på dig själv och familjen.

Oavsett hur din väg framåt ser ut kan det vara skönt att prata med någon som kan din arbetsmarknad och ger ett rakt svar när hjärnan bubblar av funderingar. En karriärrådgivare är neutral och svarar utifrån hur verkligheten ser ut. När vi frågar de som har använt karriärrådgivningen vad de fick ut av det är det, vanligaste svaret: nya perspektiv. Och vem behöver inte det med jämna mellanrum?

Läs mer om Juseks karriärrådgivning och boka en tid för samtal