Höj polislönerna

Lena Emanuelsson

Men inte genom öronmärkta pengar från staten. I en debattartikel i SvD den 12 januari kritiserar Jusek att regeringen bedriver lönepolitik genom styrda satsningar för att höja lärarlönerna. Jusek nämner också att Polisförbundet som en konsekvens av detta nu ställer krav på öronmärkta pengar till höjda polislöner.

Upprörda röster har utifrån detta påstått att vi är emot högre polislöner. Vi har naturligtvis ingenting emot höjda löner varken för poliser eller lärare, tvärtom.

 Hur löner sätts i en myndighet eller en kommun är dock inte en fråga för politisk detaljstyrning, utan för fack och arbetsgivare. Erfarenheterna av det så kallade lärarlyftet visar att det är inte nationella politiker som vet vilka kategorier anställda som ska få högre lön. Den kunskapen finns inom respektive organisation. Lönehöjningar finansieras självklart genom höjda anslag, men staten ska inte gå in med direktiv och åsikter om lönenivåerna för olika grupper av sina anställda.

 Läs hela artikeln i Svd Näringsliv

Tags:

Lön,

Related Posts