Gör internationella kvinnodagen till helgdag

gastbloggare

Kampen för jämställdhet är en ständigt pågående process som leder till att hälften av befolkningen närmar sig samma levnadsvillkor som den andra. Det är en livsavgörande kamp och det är betydelsefullt att kampen uppmärksammas på internationella kvinnodagen. Förvisso förtjänar denna strävan att uppmärksammas varje dag, men vi är av åsikten att internationella kvinnodagen bör utgöra en helgdag. En dag då alla kan samlas kring för att fira att samhället utvecklas till det bättre, och utmanas till att arbeta mot de orättvisor som ännu finns kvar. Med en helgdag hade åttonde mars gett utrymme att sätta mer fokus på frågan och uppmärksamma och hylla viktiga jämställdhetskämpar och förebilder. I den andan vill vi nu lyfta fram två sådana.

Ellen Johnson Sirleaf är Liberias president och den första kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land. När Ellen kandiderade till senaten 1985 uttalade hon sig mot militärregimen och dömdes till 10 års fängelse. Hon släpptes efter kort tid och gick i exil, men hon kom tillbaka och med starkt stöd från landets kvinnor blev Ellen Johnson Sirleaf vald till Liberias president 2005. I valet 2011 blev hon omvald med 90,7% av rösterna. Tillsammans med Tawakkul Karman och Leymah Gbowee har Johnson Sirleaf dessutom vunnit Nobels fredspris för hennes ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.

Shirin Ebadi blev Irans första kvinnliga domare. Hon gjorde sig känd för att våga ta upp okonventionella och obekväma fall i rätten som inga andra domare vågade ta av rädsla för att stöta sig med regimen, bland annat olika former av övergrepp mot barn. I samband med iranska revolutionen 1979 tvingades hon att gå från att vara ordförande för Teherans stadsdomstol till sekreterare, då regimen inte längre tillät kvinnor att ha den typen av ämbeten. Shirin stod på sig och kämpade aktivt för att få tillbaka sina och andra iranska kvinnors rättigheter, trots att regimen öppet motsatte sig hennes agerande. År 2003 mottog hon Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter.

Dessa är bara två exempel, bland många, på förebilder som kan inspirera en ny generation av jämställdhetskämpar. När internationella kvinnodagen nu sätter fokus på kampen, med demonstrationer och manifestationer runt om i Sverige, hoppas vi att även andra kämpar vars gärningar går i linje med Johnson Sirleaf och Ebadi kommer uppmärksammas. Genom att göra åttonde mars till en helgdag kommer ett större utrymme att ges till detta arbete.

Skriven av styrelsen för Juseks studerandesektion

Läs mer om oss