Ha inte pensionsångest!

gastbloggare

Har du pensionsångest? Du är inte ensam. Jag, som pensionsexpert, vet att ämnet väcker olust.

Mitt eget intresse för pension började gro när jag arbetade som ombudsman på ett annat fackförbund. Där fick jag chansen att lära mig mer om tjänstepension.
Det var då jag insåg vilken guldgruva kollektivavtalad pension är! Jag började sätta mig in i pensionsfrågan och blev mer och mer fascinerad av hur komplex den var. Att verkligen förstå den är som att lägga ett stort pussel och se hur allt hänger ihop. Som tur är finns det genvägar för dig som endast vill få koll på din egen pension.

Den största utmaningen för mig som pensionsexpert är att få Juseks medlemmar att våga närma sig pensionsfrågan. Jag har funderat mycket på vad förbundet kan göra för att minska pensionsångesten.

Nu vill jag dela med mig av sex tips:
1. Mitt första tips: Ha inte pensionsångest! Det här med pension är inte svårare än något annat du har läst eller arbetat med.
2. Ta ett steg i taget. Börja med att öppna och läs all post som rör pensionen.
3. Använd de verktyg som finns för att få mer kunskap och överblick, exempelvis PTK:s rådgivningstjänst (för dig som har ITP) och Minpension.se. Här kan du se vad just du har tjänat in i pension.
4. Kolla när Jusek har nästa pensionsseminarium och kom och lär dig mer. Även Pensionsmyndigheten har utmärkta seminarium om den allmänna pensionen.(Jag vet för jag brukar gå på dem bara för att det är så intressant att höra vad alla deltagare frågar om och funderar på när det gäller pension.)
5. Häng med i samhällsdebatten och lyssna på vad som sägs i fråga om pensioner.
6. Det viktigaste av allt är att du vågar fråga! Det finns inga dumma frågor. Det är dummare att inte våga fråga. Det är av frågor som du lär dig och helt säkert är det andra som uppskattar att du frågade om just det. Min dröm är att ha hempartyn om pensioner! Visst ses vi där? Innan dess är du välkommen att kontakta oss på Jusek för att få svar på dina frågor kring tjänstepension.

Åsa Harvig Göthberg

Åsa Harvig Göthberg, pensionsexpert på Jusek.

Under hösten 2017 håller vi på Jusek pensionseminarier för dig med ITP:
14/11 (Stockholm), 22/11 (Göteborg), 23/11 (Linköping). Öppet för dig som är medlem, anmäl dig! 

Bloggen är skriven av Åsa Harvig Göthberg, pensionsexpert på Jusek.