”Sjung om studentens lyckliga dag” eller?

Linda Egersten

Jag minns det som igår, dagen när jag sprang ut från Brännkyrka gymnasium med hela framtiden framför mig. Blommor och gossedjur hängdes runt halsen och vänner och släkt stod på rad för att gratulera mig. Jag minns det som att jag aldrig ville att dagen skulle ta slut utan fortsatta i all oändlighet.

Dagen efter var det tomt, det fanns ingen skola att motvilligt gå till. Inga lärare att prata illa om och inga prov att plugga till sent på nätterna. Är det inte ofta så att när något tar slut så minns vi plötsligt hur bra vi trots allt hade det? Som många andra 18 åringar visste jag inte vad jag skulle göra med mitt liv. Skulle jag plugga vidare? Resa? Jobba? Praktisera? Jag valde att resa runt jorden för att få perspektiv på saker och genom det komma fram till vad jag vilja göra. Faktum är att jag gjorde det två gånger att jag inte blev det minsta klokare gällande min framtid. När jag väl bestämde mig, 24 år gammal, för att börja plugga kändes det rätt och jag hade en massa viktigt livserfarenhet i bagaget som kom till användning under min studietid.

I år är det tio år sedan jag tog studenten och i lördags såg jag ett helt gäng människor komma ut från Kungsholmens gymnasium, kanske med samma tankar om framtiden som jag en gång hade. En sak de i alla fall hade gemensamt var att alla hade skrivit högskoleprovet. Enligt studera.nu är det tiotusentals studenter som lyckas komma in på högskolan genom sitt provresultat. Jag hoppas innerligt att ni som investerade 350 kronor får era drömmar uppfyllda och för er andra som behöver hjälp på traven – ta en titt på saco.se Och kom ihåg, framtiden löser sig alltid så länge du kämpar på och det kommer alltid nya dagar vi aldrig vill ska ta slut.