Så du ska bli en sån där pärmbärare?

Camilla Björkman

Bild på pärmarI dag är sista dagen att söka till högskolan för antagning hösten 2010. Jag var den första i min släkt som valde att läsa på universitetet. Så du ska bli en sån där pärmbärare sa pappa uppgivet på sin breda värmländska. Han tyckte istället att jag skulle bli målare. I själva verket var han nog väldigt stolt men orolig. Jag lyssnade på mitt hjärta och valde att läsa statsvetenskap. Jag hade ingen aning om vad jag skulle kunna jobba med efter utbildningen och inte blev jag klokare av den påkostade broschyr som jag fått hemskickad där utbildningen lockade med en ljus framtid inom UD och FN.

Första dagen på programmet gick jag dit i tron om att lärarna skulle berätta för oss om arbetsmarknaden. Under mina fyra år hörde jag inte mycket mer än om möjligheten att forska. Vi arrangerade på eget initiativ arbetsmarknadsdagar och med hjälp av praktik fick jag bättre koll. Nu är jag så glad över mitt val men det var med stor vånda jag och mina kursare kastade oss ut på arbetsmarknaden.

Lärosätena måste bli bättre på att informera studenter och blivande studenter om vilka arbeten som utbildningen kan leda till. De tidigare studenter som nu jobbar kan ge en massa information om arbetsmarknaden. Genom alumnenkäter kan man få information men också inspiration.  Tänk om resultatet av alumnenkäter också kunde finnas på lärosätenas hemsidor eller rent av samlade på studera.nu. Då skulle alla blivande studenter som nu våndas över val av utbildning få mer information på fötter inför deras stora val. Under tiden kan ni kika på Juseks alumnundersökning.