En bro över glappet

admin

Jag har precis kommit tillbaka till kontoret efter att besökt ett semianrium arrangerat av Saco Studentråd. Titeln på seminariet, och den rapport som släpptes i samband med det, var ”En bro över glappet – om samverkan och arbetslivsanknytning i den högre utbildningen” Rapporten presenterades av Lisa Gemmel, ordf Saco Studentåd, och hon stod sedan i panelen som diskuterade rapporten och samverkansfrågan tillsammans med Mikael Damberg, (S), Ulrika Carlsson, (C) båda i utbildningsutskottet och Tor Hatlevoll, SKL.

Seminariet var inte fulltecknat men den publik som var där var desto kunnigare, vilket alltid är viktigare än antalet. Flera kloka och tankeväckande inlägg kom, och ett av de mest intressanta kom från publiken, från en kille som arbetade på Södertörns högskola. Under seminariets gång konstaterades ett flertal gånger att ett stort problem för att få till en fungerande samverkan är att det saknas systematik och att förutsättningen stavas eldsjälar, utan dessa händer inget och när de byter jobb eller slutar då faller verksamheten. En förklaring till den bristande systematiken som lyftes av företrädaren från Södertörn var att det inte finns några akademiska meriteringar för samverkan, det blir därför svårt för lärare att prioritera det då undervisning men framförallt forskning är viktigt för karriären. Han lyfte även upp att lärosäten inte kan samarbeta med branschorganisationer, de är alldeles för stora. För att få till en fruktsam samverkan fungerar det mycket bättre att samverka med ett enskilt företag.

Och nog är det så. Branscher är ett för stort begrepp och alldeles för otydligt för många akademikergrupper, vilket syns inte minst när det gäller hur arbetsförmedlingen fungerar för akademiker, men är också för otydligt för många nyexade. Få utbildar sig till ekonom för att arbeta i byggbranchen, även om en hel del ekonomer arbetar där.

Rapporten kan laddas ner här Läs särsklit sidan 22 där Juseks mentorskapsprojekt för studenter framhålls som ett gott exempel!

2 Comments. Leave new

[…] i samband med Saco Studentråds färska rapport om samverkansfrågan: Lisa Gemmel, Senait Berhane, Stina Hamberg. Posted by Nicke Filed in Uncategorized Tags: arbetsmarknad, Drivhuset, entreprenörskap, Saco […]

[…] Hamberg på Jusek har bloggat om seminariet. Detta inlägg skrevs av lisagemmel och postades på 18 maj 2010 vid 15:05 och arkiverad under […]