Inte konstigt att Kanslern drar…

Per Henriksson

Idag har Högskoleverkets chef Anders Flodström meddelat att han lämnar sitt jobb. I torsdags antog Riksdagen det nya systemet för kvalitetsutvärdering av all högre utbildning. Samband? – Visst!

I höstas överlämnade han verkets förslag till utformning av systemet. Då var det bara att lyfta på hatten – mot alla odds hade han lyckats knåpa ihop ett system som de flesta inklusive Jusek tyckte var någorlunda acceptabelt och välkommet. Att få universitetsfolk och omvärld att nå en samsyn på hur kvalitet i utbildningen ska mätas var verkligen en bedrift. Eftersom departementets folk hade varit med på resan var det få som anade några gupp på den fortsatta vägen.

Men Regeringen valde att köra över Flodström och gå emot hans förslag på principiella grunder. Hur det system som Riksdagen nu beslutat om ska funka i praktiken är ännu  höljt i dunkel.

Kanslern hymlar inte ett dugg om att det är Regeringens överkörning som ligger bakom hans avhopp. Som vanligt är han rättfram och tydlig.

Men avhoppet är trist för högskolans omvärld. Flodström har stått för öppenhet och dialog med näringsliv och organisationer. Det blir nu upp till en ny kansler att styra upp den nya kvalitetsprövningen. Men Regeringens agerande medför förstås att det nya systemet kommer att ifrågasättas oaktat dess kvaliteter. Man brände chansen till en bred uppslutning  från högskolan, omvärlden och de båda politiska blocken.

1 Comment. Leave new

[…] Kåre Bremer, SULF, German Bender, Uppsala studentkår, Lisa Gemmel, Akademisk Frihet, Per Henriksson på Jusek, Alliansfritt Sverige. Posted by Nicke Filed in Uncategorized Tags: Alliansen, Almega, Anders […]