Inkomstförsäkringen stödjer trygghet och rörlighet

Louise Adelborg

Vi har haft inkomstförsäkring som en del av medlemskapet i Jusek under många år. Nu har även ST (fd. Statstjänstemannaförbundet) insett att många anställda i statliga sektorn också har behov av denna försäkring  Läs mer. Det gäller främst om du är visstid- eller projektanställd. Detta är vanligare i en svag arbetsmarknad som vi har nu. Då är det ett bra stöd att veta att du kan få utfyllnad utöver a-kassan om du skulle bli arbetslös. Dagens a-kasssenivå är mycket låg, dvs max 80% av 18.700 kronor före skatt. Med anledning av den låga a-kassenivån uppvaktade  bl a vår centralorganisation Saco arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin , och  framförde kravet på ett höjt tak i a-kassan

Dessutom är det tryggt att ha en inkomstförsäkring om du väljer att byta jobb oavsett bransch eller sektor. Att byta jobb vare sig det är inom samma organisation eller till en helt annan sektor ökar kompetensen, ger normalt högre lön samt minskar sårbarheten och ger högre anställbarhet vid omstrukturering. Det är i sig en form av kompetensutveckling. Här bidrar inkomstförsäkringen som en trygghet som gör att du inte behöver känna dig så orolig för att du tar ett nytt arbete dit du kanske inte kan ta med dig dina sk ”anställningsår”.