Magert Alliansen!

Per Henriksson

Igår kom Alliansens vision om hur utbildningen i Sverige ska utvecklas under den kommande mandatperioden. Ska bli kul att läsa nya kreativa tankar om högskolan, tänkte jag. Men det sammanfattande omdöment är: Skåpmat.

I långa stycken är det ett försvarstal över de senaste fyra årens politik. Mycket tal om kvalitet, inklusive lägre trösklar mellan utbildning-arbetsliv och ökad autonomi för högskolan. Inget fel i det, mycket ligger i linje med Juseks uppfattningar. Men kvalitet kostar och om detta är man betydligt mer försiktig, eller idélös om man så vill. Oppositionen har, naturligt nog, större spenderbyxor och utlovar 400 fräscha miljoner per år till humsam-utbildningarna, men någon matchning finns inte från Alliansens sida.

Visioner och värderingar vinner val. Dörfär hade jag väntat mig ett försök från Alliansens sida att mer konkret beskriva hur vi når en högre utbildning i världsklass.

Men jovars; en del intressanta tankar finns med. Man vill att HSV ska bygga upp en rankingsida som jämför utbildningar, allt för att ge hugade studenter vägledning i valet av utbildning. En i sanning utmärkt tanke! Bara inom Juseks områden finns över 550 olika akademiska utbildningar så vägledning är minst sagt angeläget. Parentetiskt kan man tycka att en vision kring den högre utbildningen borde innehålla resonemang om det verkligen är vettigt med så många utbildningar.

En annan kontroversiell tanke är att införa en utvärderingsmyndighet. ”Ökad autonomi för högskolorna sätller större krav på statens kvalitetsgranskning”. Tror jag det. De enorma summor som staten pytsar in i högskolorna ska förstås följas av rejäl utvärdering om man får valuta för pengarna. Det räcker inte med Riksrevisionen och HSVs nuvarande granskning. En fristående myndighet vore nog utmärkt. Alternativet är att ett knippe fristående utvärderings- och rankingsinstitut tillåts växa upp, men det känns inte särskilt lockande.