Ny universiterskansler

admin

Idag har regeringen offentliggjort vem som tar över som universitetskansler efter avgående Anders Flodström. Hetaste förhandstipset var hos många Pia Sandvik Wiklund men det visade sig  vara fel. Ny universitetskansler är istället Lars Haikola, idag rektor vid Campus Helsingborg, Lunds Universitet.

Haikola bekrevs under presskonfernsen av Tobias Krantz som en person med mycket bred erfarenhet från nästan samtliga delar av högskolesektorn, bland mycket annat har han varit fackligt aktiv i SULF och doktorandombudsman. Själv fyllde han i med att beskriva lite mer sina tidigare uppdrag och sa att han såg fram emot att påbörja arbetet med att ta fram ett nytt kvalitetsutvärderingessystem tillsammans med HSVs personal. Vilket han säkert tycker, men vad annat kan han säga, eller tycka för den delen? Det är viktigt att den som blir ny på den posten känner en entusiasm för att arbeta vidare med kvalitetsutvärderingssystemet, för alla berörda parters skull.

Han fick även frågan om vad han såg som den största bristen inom det svenska utbildningsväsendet och kom då in på en av Juseks hjärtefrågor, kvaliteten i grundutbildningen måste höjas, vilket han exemplifierade med att allt för många studenter idag träffar sina lärare i allt för låg utsträckning. Därmed kan konstateras att regeringen nog gjort ett bra val. Gratulationer till Lars, det ska bli spännande att se hur han kommer ta sig an det som Krantz beskrev som sveriges viktigaste jobb.

Lundarektorerna gratulerar.