Värdet av ett gott minne

Linda Egersten

Igår tog jag en promenad med min bästa vän och vi pratade om ansökningsprocessen. Vi pratade om hur grundläggande det svenska språket är för att faktiskt ta sig in på arbetsmarknaden. ”Om det är skrivfel eller särskrivningar i en ansökan skulle jag sortera bort den personen direkt” sa en tjej som jobbar som rekryterare här om dagen på en middag. En annan vän som var med satt tyst och skämdes för att hon inte kan stava. Hon vet inte när stor och liten bokstav ska användas, när ord ska skrivas ihop eller inte. Att ha dyslexi ökar inte precis chanserna att få jobb.

Något annat grundläggande är minnet. Detta underbara minne. Det är ju fantastiskt att vi kan lagra erfarenheter och upplevelser och plocka fram dem precis när vi vill. Minnet är faktiskt en del av vår personlighet. En kompis till mig minns våra handbollsresultat sen 10 år tillbaka och en annan minns inte ens vad som hände tisdag förra veckan. Är du en person som aldrig kommer ihåg vad folk du hälsar på heter och måste du läsa innantill när du håller presentationer för att du inte kommer ihåg vad du ska säga?

Känner du så här kanske du behöver hjälp på traven för att förbättra dina minnestekniker. Precis som dyslexier kan få hjälp i jobbprocesser kan du som vill ha bättre minne få verktygen genom att delta på Juseks memoria-workshop. Efter workshopen påstår föreläsarna att du kan kasta dina post it-lappar i papperskorgen och glänsa på nästa fest då du kommer komma ihåg samtligas namn!

Minns du vad som står på första raden av detta inlägg?

Om inte. Läs mer på Ny i yrkeslivet på Juseks hemsida.