Grattis Jan, nu är kvalitetsbollen din!

admin

Igår presenterade Fredrik Reinfeldt regeringen och läste upp regeringsförklaringen. Fyra ministrar fick gå och sju nya kom till.

I den nya regeringen finns ingen minister för högre utbildning och forskning. Om det är bra eller dåligt får tiden utvisa. Risken finns att, liksom Uppsala Studentkårs ordförande Gabriel Ledung befarar, att den högre utbildning kommer att få för lite utrymme i den nya regeringen. Kanske kommer de allt för mycket i skymundan för skolfrågorna. Jan Björklund som nu får ansvar för hela utbildningskedjan har hittills inte visat något större intresse för den högre utbildningen och hans profil med tydligare regler hårdare krav passar inte riktigt in på högskolan. Men å andra sidan så har Lisa Gemmel, ordförande Saco Studentråd, en viktig poäng när hon säger att högskolefrågorna behöver en stark förhandlare i regeringen, vilket hon tror Jan Björklund kan uppfylla. Ett sammanhållet grepp med en ministern som har överblick över hela utbildningssystemet, från förskola, genom antagningsfrågorna, till doktorsutbildning kan även vara av godo. Kanske är blir risken för regeländringar i en del, ändringar i betygssystemet för gymnasiet, ger upphov till problem i en annan, som antagningen till högskolan

Fördelen med en, förhoppningsvis, starkare förhandlare för den högre utbildningen i regeringen är att de urholkade resurser som lett till kvalitetsbrister på många håll i den högre utbildningen kanske kommer närmare en lösning. För Jusek är den viktigaste reformen inom högre utbildning under denna mandatperiod en rejäl kvalitetssatsning, och då främst på de utbildningar som idag får minst. 

Jag vill önska Jan Björklund lycka till och ett stort grattis till en av de viktigaste ministerposterna i den nya regeringen!

 Hillevi Engström som efter Sven-Otto Littorins avgång blev arbetsmarknadspolitisk talesperson för moderaterna fick inte helt oväntat posten som arbetsmarknadsminister. Hon har tidigare varit aktiv inom Polisförbundet och förhoppningsvis kommer hon med sin fackliga bakgrund se till så att regeringen håller sig borta från att lägga sig i de frågor som hör parterna till, såsom lönebildning. Grattis Hillevi Engström till ditt nya uppdrag!

1 Comment. Leave new

[…] Jusek är oroliga för Björklunds arbetsbörda och att högskolefrågorna kanske får mindre arbetsbörda. Detta inlägg skrevs av Lisa Gemmel och postades 05 oktober 2010 på 16:52, ordnad under Saco Studentråd. Skapa ett bokmärke för permalänken. Följ kommentarer här under RSS-strömmen för detta inlägg. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback-URL. « Skillnader mellan lärosäten […]